Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwrócone buchty z orzechami i karmelem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
mleko 200 ml
drożdże 40 g
cukier 50 g
sól szczypta
jajko 1 duże
masło 50 g

Dodatkowo

cukier 150 g
masło 50 g
śmietana 30% 100 g
orzechy 100 g

Porada

Nie przechowywać w zimnym pomieszczeniu :D

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócone buchty z orzechami i karmelem

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru i maki, nastepnie dodać trochę mleka i zostawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 15 min. Do miski wsypać mąkę cukier sól jajko mleko i rozpuszczone masło oraz rozczyn z drożdży, wszystko wymieszać i wyrobić na elastyczne gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzine by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Odwrócone buchty z orzechami i karmelem foto
2
150g cukru i 2 łyżki wody skarmelizować na patelni o grubym dnie na jasnozłoty kolor. Dodać śmietanę i masło. Gotować na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż karmel się rozpuści.
Krok 2 - Odwrócone buchty z orzechami i karmelem foto
3
Na końcu wmieszać posiekane orzechy. Karmel z orzechami przelać do formy o średnicy ok. 25cm i brzegu o wysokości ok. 5cm. (Najlepiej, aby była to forma bez odpinanej obręczy, aby nie było niebezpieczeństwa, że karmel bokiem wypłynie. Można użyć również formy żaroodpornej).
Krok 3 - Odwrócone buchty z orzechami i karmelem foto
4
Ciasto po wyrośnięciu lekko zarobić i podzielić na ok 15 części. Następnie z tych części formujemy kulki i wstawiam je koło siebie na karmelu w formie. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
Krok 4 - Odwrócone buchty z orzechami i karmelem foto
5

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół) lub w temperaturze 175°C (termoobieg). Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 15 min.
Krok 5 - Odwrócone buchty z orzechami i karmelem foto
6
Odwrócić do góry dnem. Pozostały w formie karmel rozłożyć na bułeczkach.

Smacznego!!!
Krok 6 - Odwrócone buchty z orzechami i karmelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 10.10.2014 19:41
do góry nogami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak