Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z polewą z orzechów

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt biały

jajko 4 sztuki
cukier 8 płaskich łyżek
mąka pszenna 2 pełne łyżki

Masa jabłkowa

jabłka 1/2 - 2 kg
cukier 3/4 szklanki
galaretki pomarańczowe 2 opakowania

Masa śmietankowa

śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki

Polewa orzechowa

orzeszki ziemne 3/4 szklanki
masło lub margaryna 1/4 kostki
śmietana 30% do smaku
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z polewą z orzechów

1. Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce cukru i po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera na drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło.
2. Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.
3. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi może dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
4. Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają masło i podsmażam. Dolewam tyle śmietany by polewa była dość gęsta i doprawiam szczyptą soli i ponownie traktuję masę blenderem :)
5. Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z orzechów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.10.2014 17:04
zjadłabym chętnie,bardzo lubię szarlotkę
Kejti 04.10.2014 09:24
Bardzo fajne ciacho :-)
misia53 03.10.2014 22:13
Swietny deser
halina17 03.10.2014 18:42
Apetycznie wygląda ciasto.
mirosława4 03.10.2014 17:03
apetyczna :)
pajbek 03.10.2014 16:31
Pyszności :-)
bhb8 03.10.2014 15:19
dobry deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak