Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa
Mięs kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Powinno być mocno zrumienione. Przekładamy do rondla a na patelnię wlewamy wino i "czyścimy" nim patelnię.
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę,szklimy na smalcu, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę obsmażamy, następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę, a kiedy się przesmaży dodajemy do garnka z mięsem. Patelnię czyścimy odrobiną bulionu, który też dodajemy do garnka.
Pieczarki kroimy w półplasterki i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do mięsa.
Na koniec dodajemy ziemniaki z marchewką i bulionem, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.