Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z grilla z potrawką warzywną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso wieprzowe 400 g (szynka lub łopatka)

MARYNATA DO MIĘSA

olej rzepakowy 2 łyżki
sos sojowy słodki 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
curry 0,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/3 łyżeczki

POTRAWKA WARZYWNA

marchewki 4 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 mały pęczek
koperek 1 mały pęczek
ketchup łagodny 1,5 łyżki
olej rzepakowy 1,5 łyżki
sos sojowy słodki 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z grilla z potrawką warzywną

1. Mięso kroimy na steki i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby zapobiec rozpryskiwaniu.

Przygotowanie marynaty:

Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, curry, pieprz cayenne, słodką paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy steki.

Steki wkładamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Można także zamarynować je wieczorem i zostawić na noc - wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne.

2. Przygotowanie potrawki warzywnej:

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, papryki i cebule kroimy w kostkę, a natki siekamy.

Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy utartą marchewkę i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koper oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko przez około 2-3 minuty.

3. Na koniec do warzyw dodajemy sos sojowy, ketchup i jeszcze przez chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

4. Steki smażymy z obu stron na grillu. Ja przygotowałam je na grillu elektrycznym - mięso było miękkie i soczyste.

Gotowe steki podajemy z potrawką warzywną.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 24.09.2014 08:21
Smaczny obiad,mięsko wygląda bardzo apetycznie :-)
DorotaZ 23.09.2014 16:26
Smakowite danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak