Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak aksamitny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
bulion drobiowy 900 ml
sos sojowy słodki 250 ml
sos sojowy jasny 250 ml
wino ryżowe 250 ml
cukier brązowy 1/4 szklanki
dymki ze szczypiorkiem pęczek
imbir kawałek
skórka pomarańczowa
sól 1 łyżka
Goździki całe Prymat 2
anyż gwiazdki 2
papryczka chilli
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak aksamitny

Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem.
Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale mieszając . Włożyłem kurczaka do rondla piersią do dołu. , zmniejszyłem ogień , tak aby zalewa lekko „mrugała”.
Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotowałem pod przykryciem około 15 minut . Zdjąłem rondel z ognia , pozostawiłem kurczak w zalewie około 30 minut ( cały czas pod pokrywką ) .
Po tym czasie odwróciłem kurczaka , znowu przykryłem i pozostawiłem na kolejne 15 minut. Już nie gotowałem. Wyjąłem kurczaka z rondla , zalewę pozostawiłem. Kurczaka pokroiłem na nieduże porcje . Skropiłem częścią zalewy , w której kurczak się gotował.
Pozostałą zalewę przecedziłem przez gęste sito , podałem jako sos do mięsa.
Tego kurczak można podawać również na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.06.2015 15:04
Bardzo smacznie wygląda:)
Kejti 24.09.2014 08:29
Smacznie wygląda :-)
Krystyna32 23.09.2014 09:27
apetyczny
Ali 23.09.2014 09:07
Wygląda naprawdę nieźle :)
Megg 22.09.2014 20:56
super smaczny kurczaczek
Lis 22.09.2014 20:11
Super taki kurczak - po prostu palce lizać:)
Noruas 22.09.2014 19:03
zachęcająca nazwa i zdjęcie,pełen sukces

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak