Przepis i sposób przygotowania na: bananowiec
Żółtka łączymy z octem, olejem i wodą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i kawę przesiewamy.
Do białek dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wytłuszczoną blachę do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Następnie schładzamy.
Margarynę rozpuszczamy z wodą, gdy się zagotuje dodajemy 4 galaretki i dokładnie mieszamy. Lekko schładzamy, w tym samym czasie miksujemy banany z sokiem cytrynowym.
Zmiksowane banany dodajemy do przestudzonej margaryny z galaretkami.Przez chwilę miksujemy, następnie wylewamy na biszkopt. Zostawiamy do schłodzenia.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l wody. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, układany na masie cytrynowo-bananowej, zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.