Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane drożdżówki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 50 dkg
drożdże 40 g
mleko 1 szkl.
cukier 80 g
olej rzepakowy 80 ml
jajko 1
sól szczypta

DODATKOWO

żółtko jajek
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane drożdżówki

Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić długi wałek.Na środku zawiązać węzełek ,a końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.09.2014 20:26
Lepsze, niż sklepowe.
zabcia117 11.09.2014 07:08
Świetnie wyglądają. Na pewno spróbuję.
Iwusia 10.09.2014 21:03
podkradłabym jedna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak