Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki - domowe, idealne!

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki - domowe, idealne!

Kroimy ziemniaki na takiej grubości frytki jak lubimy. I podgrzewamy w garnku olej. Oleju musi być dużo, tak żeby całe frytki były przykryte olejem.
Olej podgrzewamy do temperatury 150 stopni i smażymy w nim frytki przez 7-8 minut. Po tym czasie wyjmujemy frytki na papierowe ręczniki, osuszamy i czekamy aż wystygną.
Następnie podgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy frytki przez około 4 minuty. Ponownie odsączamy na papierowym ręczniku, solimy i podajemy.

Frytki wychodzą idealne: chrupiące na zewnątrz i lekko miękkie, mięsiste w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.08.2014 13:36
dzisiaj połowa użytkowników zapragnie frytek ... haha :) zwłaszcza takich rumianych :)))
marcia7 30.08.2014 13:14
ale przypieczone
Triss 30.08.2014 12:46
mniam, najlepsze z sosem czosnkowym.:)
inka2012 30.08.2014 10:12
domowe najlepsze
Konczi 30.08.2014 09:25
o ja Cię proszę ... o porcyjkę takich frytek :D
halinah 30.08.2014 00:13
no to narobiłam sobie ochoty na frytki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak