Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryczka chili 0,5 szt
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
pomidor 3 szt
ryż 1 woreczek
ser żółty 20 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

Do zapiekanki możemy dodać podsmażone mięso mielone lub podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente, odsączamy. Cukinię obieramy, przekrawamy, odkrawamy część z nasionami a pozostałą część kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cukinię, lekko oprószamy solą i podsmażamy kilka minut - do czasu aż odparuje wytworzony płyn. Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 1 - Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem foto
2
Na patelnie ponownie dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy ok. 10 min. do czasu aż odparuje wytworzony sos i dodajemy do cukinii.
Krok 2 - Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem foto
3
Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju, wrzucamy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę paprykę /czerwoną, żółtą i ostrą/. Podsmażamy ok 5 min. do czasu aż zmięknie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wszystkie składniki / cukinia, pieczarki, papryki, żółty ser, ryż/przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy według uznania i mieszamy.
Krok 3 - Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem foto
4
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 25 min. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Krok 4 - Zapiekanka cukiniowo-paprykowa z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 04.01.2016 09:18
pyszny pomysł
Jagódka77 30.10.2014 13:53
moje smaki
Motorek 22.09.2014 10:45
fajna zapiekanka
Wafelek2601 10.09.2014 06:49
bardzo smaczne jedzonko
Ela15 02.09.2014 12:34
na pewno jest pyszna
adelajda 31.08.2014 15:20
dobra zapiekanka :)
w mojej kuchni 25.08.2014 15:54
i można się smacznie najeść..
dodi 25.08.2014 07:58
ale pyszności
Monika-twin 25.08.2014 00:34
Wygląda smacznie, musze spróbować.
Kejti 24.08.2014 21:53
Chętnie spróbuję :-)
irenka 24.08.2014 21:36
wygląda apetycznie,na pewno pyszna
Czyki 24.08.2014 21:29
To musi smakować wybornie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak