Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zraz zawijany z mielonego.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone 50 dag
cebula 1 szt
bułka 0,5 szt
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól
pieprz
majeranek
szynka wędzona 4 plastry
ogórek kiszony 1 szt
cebula 1 szt

Sos

grzyby suszone 3 dag
Bulion grzybowy 150 ml
śmietana 30% 100 ml
pieprz
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: Zraz zawijany z mielonego.

Kroki postępowania

1
Sos.
Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru.
Krok 1 - Zraz zawijany z mielonego. foto
2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte.
Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
Krok 2 - Zraz zawijany z mielonego. foto
3
Mięso podzielić na 4 części.
Krok 3 - Zraz zawijany z mielonego. foto
4
Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC.
Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni.
Krok 4 - Zraz zawijany z mielonego. foto
5
Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami,
Krok 5 - Zraz zawijany z mielonego. foto
6
dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką.
Krok 6 - Zraz zawijany z mielonego. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.09.2015 00:03
smakowita propozycja
Rysia 23.08.2014 21:52
Pyszne roladki.
Iwusia 23.08.2014 18:21
podoba mi się ten przepis
agnieszka214 23.08.2014 17:38
apaetyczne zraziki
mirosława4 23.08.2014 13:27
polecam są smaczne robiłam kiedyś podobne
Beatris 23.08.2014 12:27
Bardzo apetyczne zraziki:) I ten grillowany warzywny dodatek też smakowicie wygląda:)
stef 23.08.2014 12:15
Smaczne zraziki.
halinah 23.08.2014 12:11
dobre danie
Seba 23.08.2014 12:06
Apetyczne mięsko
gibli 23.08.2014 11:52
bardzo lubię zrazy:)
w mojej kuchni 23.08.2014 10:29
robię podobne zrazy, ale u Ciebie bogato nadziane..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak