Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Linzer
1. W misce wymieszamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy następnie żółtko i margarynę w kawałkach.
2. Całość należy zagnieść i wyrobić aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie.
3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3-4 mm.
4. Z połowy ciasta wycinamy pełne formy mini ciasteczek, z drugiej połowy - formy tej samej wielkości, ale mające dziurkę w środku (to będzie góra ciasteczka). Wycięte ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy, aż się zrumienią, 12-15 minut. Po upieczeniu studzimy.
5. Na każdym pełnym ciasteczku rozsmaruj łyżeczkę dżemu. Ostrożnie nakładamy ciasteczka z dziurką na ciasteczkami z dżemem (dżem powinien lekko wyjść przez otwór w ciasteczku). Przed podaniem posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.