Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solanki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 50 dkg
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1
mleko 1/2 szkl.
woda letnia 1/2 szkl.
drożdże suche 1 łyżeczka

Dodatkowo

olej 1 łyżka
białko do smarowania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Solanki

Kroki postępowania

1
Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).
Krok 1 - Solanki foto
2
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm.
Krok 2 - Solanki foto
3
Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.
Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).
Krok 3 - Solanki foto
4
Piec w 250 st.C na złoty kolor.
Krok 4 - Solanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:57
Pysznie wyglądają.
barbara11561 18.08.2014 22:22
świetne rogaliczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak