Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń
Z wątróbki odciąć żyłki. Gdy udka z warzywami się ugotują wyjąć je, a do gotującej się wody wrzucić wątróbkę. Gotować bardzo krótko (około 1 – 2 minut) aby tylko zrobiła się biała. Wyciągnąć wątróbkę.
Czerstwą bułkę namoczyć w płynie i wycisnąć.
W udkach oddzielić mięso od kości wyrzucając przy okazji ziarenka pieprzu, ziela oraz pora (por szybko się psuje).
Mięso wieprzowe (u mnie łopatka) zmielić razem z wątróbką, udkami, warzywami i bułką. Do zmielonego mięsa dodać jajka (3), czosnek (5 ząbków), majeranek rozetrzeć w ręce (2 łyżeczki), gałkę muszkatołową (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka), kucharek (2 łyżeczki) oraz ½ szklanki wywaru powstałego z gotowania mięsa z warzywami. Wszystko wyrabiamy ręka i smakujemy czy jest wystarczająco doprawione.
Na blaszkę (u mnie 4 jednorazowe keksówki) pokroić trochę masła i wylać przygotowaną masę. Na górę masy również nakroić trochę masła. Pieczemy na środkowej półce piekarnika najpierw przez 20 minut w 200C, a następnie 30 minut w 180C. Po skończeniu pieczenia zostawić w gorącym piekarniku na parę minut.