Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wrocławski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar mięsny 1,5 L
pieczarki 6-8 szt
cebula 2 szt
śmietana 18 proc 2/3 szkl
tłuszcz
szynka gotowana 10 dag
mąka pszenna 1-2 łyżki
żur kiszony z żytniej mąki
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wrocławski

Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu, następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, wędliną pokrajaną w paseczki i żurem, chwile pogotować, dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak