Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
mleko 130 ml
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 50 gram
masło 60 gram
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
śliwki 6 sztuk
cukier do posypania śliwek
żółtko jajek + odrobina mleka do posmarowania bułek

Porada

Zamiast 1 łyżeczki drożdży instant możemy użyć 15 g świeżych drożdży.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwkami

Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 12 części (po ok. 50 g) i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. I zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę.
Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
Pieczemy 15 minut w 210 stopniach i studzimy na kratce. Jemy po całkowitym przestudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 25.08.2014 16:40
pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak