Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-śmietankowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę podczas ubijania dodać cukier.
Gdy piana będzie ubita, dodawać po woli żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać, piec około 25-30 minut w 170 stop.
Po upieczeniu przekroić ciasto na pół by powstały 2 placki.
MASA JABŁKOWA
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przesmażamy jabłka z 1 łyżką cukru.
Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, mieszamy nie gotujemy.
MASA ŚMIETANKOWA
Śnieżki ubijamy z mlekiem, na puszysty krem, żelatynę rozpuszczamy w gotowanej wodzie, ostudzoną dodajemy do śnieżek i mieszamy.
CIASTO PRZEKŁADAMY W TAKIEJ KOLEJNOŚCI
1-ciasto biszkoptowe
2-masa jabłkowa
3 -masa ze śnieżek
4 -biszkopt
Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem.