Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 4
cukier 125 g
mąka pszenna 100 g
mąka ziemniaczana 20 g

Krem

jaja 3
cukier 200 g
masło 50 g
cytryny 3 sztuka

Beza

białko 2
cukier 120 g
sól 1 szczypta

Porada

Wg pomysłu Pascala.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą

Kroki postępowania

1
Ubić jaja z cukrem. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać.
Krok 1 - Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą foto
2
Kiedy masa zrobi się gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż zrobi się zimna.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Następnie przesiać mąki przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą foto
3
Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.
Krok 3 - Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą foto
4
Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich trzech cytryn. Jajka z cukrem ubić na parze. Dodać sok z cytryny i startą skórkę oraz masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć. Dzięki temu nie powstanie kożuch.
Krok 4 - Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą foto
5
Przygotowanie bezy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
Złożyć ciasto: Wyciąć środek biszkoptu i dać w to miejsce krem cytrynowy. Przykryć wyciętym ciastem.
Krok 5 - Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą foto
6
Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż beza się zarumieni.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 6 - Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 14.08.2014 22:07
super biszkopcik :)
adelajda 12.08.2014 18:23
Pyszniutkie ciasto :))))
Beata23 11.08.2014 11:14
pyszne ciasto
V_kuchareczka 10.08.2014 20:50
pysznie wygląda
mirosława4 10.08.2014 15:48
smaczne to ciasto
Jadwiga/Jaga85 10.08.2014 14:23
moje smaki!!!
Krystyna32 10.08.2014 13:31
wygląda smacznie
pajbek 10.08.2014 12:55
Lubię to :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak