Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion drobiowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura rosołowa ok. 3 kg
młoda włoszczyzna 2 pęczki
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
ziele angielskie kilka sztuk
grzyby suszone 4 sztuki
białe wino 200 ml
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat kilka kulek
sól 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek

Porada

Tak przygotowany bulion możemy rozlać do plastikowych pojemników i zamrozić. A w razie potrzeby wykorzystać jako baza do dowolnej zupy lub innej potrawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion drobiowy

Kurę porcjujemy i wrzucamy do dużego garnka (kuper wyrzucamy, nie przyda się). Włoszczyznę obieramy i też dorzucamy do kury, razem z nacią z młodego selera. Wszystkie inne składniki też lądują w garnku. I zalewamy taką ilością wody, żeby garnek był pełen. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy 3 godziny. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy jeszcze natkę pietruszki i koperek.
Wyjmujemy mięso i wszystkie warzywa. Warzywa raczej już się nam nie przydadzą, wyrzucamy. A mięso możemy jeszcze wykorzystać. Na przykład do pasztecików. Albo w dowolny inny sposób.
Bulion przecedzamy przez sitko żeby pozostałą nam tylko sama ciecz, bez żadnych dodatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak