Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe klopsiki w śmietanie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 0,5 kg
cebula biała 1 szt
koperek 2 łyżki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbki czosnku 3 szt
pieczarki 100 g
olej do smażenia

Sos

Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
śmietana 18 proc 200 g
mąka pszenna 1 łyżka (płaska)
mąka ziemniaczana 1 łyżka (płaska)
koperek 1 łyżka

Porada

Najlepiej smakują gdy przesiąkną czosnkiem i koperkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe klopsiki w śmietanie

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), bułkę tartą i koperek. Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formować małe pulpeciki. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć delikatnie pulpeciki, dołożyć pieczarki. Przykryć i od czasu do czasu przekładać mięso, żeby równo się usmażyło.
W miseczce rozmieszać 100 ml wody z śmietaną, dodać mąki, czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Chwilkę poddusić (często mieszać). Ułożyć na talerzu i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 04.08.2014 21:21
super pomysł na mięsko
Ali 04.08.2014 20:40
Klopsiki - moja miłość! :)
Katarzyna59 04.08.2014 18:38
apetyczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak