sos mięsno-pomidorowy (do makaronu, ryżu, kaszy)

sos mięsno-pomidorowy (do makaronu, ryżu, kaszy)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ok. 0,7 kg mięsa mielonego

  • 7 dużych pomidorów

  • pół czerwonej papryki

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • por (biała i jasnozielona część)

  • 1,5 czerwonej cebuli

  • 7 ząbków czosnku

  • koncentrat

    0,75 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni na oleju. Dodać mielone mięso i trochę (do smaku) przyprawy do mięsa mielonego. Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojony por i posiekany czosnek. Dusić ok. 30 minut (w razie potrzeby - kiedy mięso będzie się paliło- dodać szklankę wody).
2. Pomidory, paprykę zmiksować za pomocą blendera. Wstawić do lodówki na 15 minut.
3. Do mięsa dodać zmiksowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną świeżej lub suszonej bazylii. Wymieszać. I zostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut.
4. Podawać z makaronem (np. spaghetti), ryżem lub kaszą. Całe danie można posypać żółtym serem lub camembertem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat