Przepis i sposób przygotowania na: lody z mleka kokosowego i borówki amerykańskiej
Do rozdrabniacza wsypać umytą borówkę, dodać barmański syrop o smaku kokosowym i mleko kokosowe. Dokładnie rozdrobnić, dodać spirytus i cukier wg uznania. Miksować aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Proces można dokończyć w maszynie do lodów wg instrukcji producenta.
Ja nie mam takiej maszyny i radzę sobie tak:
Masę przelewam do pojemnika z wieczkiem i wkładam do zamrażarki. Po paru godzinach (czas zależy jaką ma się ustawioną temperaturę), gdy brzegi są zamarznięte a środek jeszcze nie, wkładam do malaksera i miksuję na gęstą papkę. Wkładam ponownie do zamrażarki. Po 2-3 godzinach lody mają odpowiednia konsystencję. Jednak gdy zamarzną na kamień, wtedy na godzinę przed planowanym spożyciem przekładam z zamrażarki do lodówki. Lody miękną i można je porcjować.
Smacznego.