Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe drożdżówki

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
margaryna 10 dag rozpuszczonej
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
jajko 2 sztuki
jajko do smarowania

DODATKOWO

ser żółty 15 dag
grzyby leśne 70 dag
cebula 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Te grzybowe drożdżówki nie tylko pięknie pachną ale i pysznie smakują. Mi najbardziej smakują polane ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe drożdżówki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nic cukier oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka, sól, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Grzybowe drożdżówki foto
2
Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła .
Krok 2 - Grzybowe drożdżówki foto
3
W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
Krok 3 - Grzybowe drożdżówki foto
4
Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Pieczemy około 20 min w 180˚C.
Krok 4 - Grzybowe drożdżówki foto
5
Na upieczone wykładamy starty na tarce ser żółty. Razem zapiekamy by ser się rozpuścił. Podajemy oprószone zieleniną .
Krok 5 - Grzybowe drożdżówki foto
6
NADZIENIE:
Cebulę kroimy w kostkę smażymy na oleju by zmiękła i zarumieniła się. Do tak przygotowanej dokładamy oczyszczone i pokrojone grzyby, Razem smażymy do ich miękkości,
Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Przed nakładaniem farsz musi nieco ostygnąć.
Krok 6 - Grzybowe drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 31.07.2014 21:54
rewelacyjne
gusia1000 26.07.2014 11:29
Znakomitość.
caralajna 25.07.2014 15:15
fajny pomysł
Beatris 25.07.2014 10:16
Uwielbiam takie drożdżówki... Robiłam podobne z maślaczkami, były pyszne:)
ice cubes 25.07.2014 09:56
lubię takie smaki
Mniam 25.07.2014 08:46
Jak zacznie się sezon grzybowy w pełni koniecznie muszę upiec takie drożdżówki:)
Anna133 25.07.2014 08:16
pyszności jakich mało, idealne na piknik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak