Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki babuni z porzeczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 12 dag
mleko 3,2% 200 ml
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
rum 1 łyżka
cukier 3 łyżki
czerwona porzeczka 10 dag
porzeczki czarne 15 dag
margaryna 10 dag
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki babuni z porzeczkami

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mąką pszenną , rumem , cukrem oraz mlekiem. Białka ubijamy na sztywną piane z dodatkiem soli, a następnie ostrożnie łączymy z masą z żółtek. Owoce myjemy, obieramy z ogonków i osuszamy, a następnie dodajemy do ciasta. Margarynę rozpuszczamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Placuszki smażymy z obydwu stron aż nabiorą rumianego koloru. Podajemy posypane cukrem pudrem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 15.07.2014 21:56
bardzo smaczne
Adamorek 15.07.2014 16:21
pyszne takie letnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak