Przepis i sposób przygotowania na: Rwane drożdżówki z truskawkami
Kroki postępowania
Do małej miseczki wlewamy letnie mleko 100 ml.
Dodajemy 50 gram cukru. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
Teraz dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy do rozpuszczenia – zwarcia całości.
Zostawiamy pod ściereczką ma sobie teraz pracować z 20 minut.
Do misy wsypujemy mąkę.
Dodajemy żółtka i masło rozpuszczone oraz letnie mleko.
Dodajemy rozczyn i włączamy robota miesza nam na najmniejszych obrotach do związania ciasta .
Zostawiamy ciasto na 1.1/2 godziny w dużej misce , niech sobie rożnie.
Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach.
Wsypujemy mąkę na stół ( ja wsypałam na ceratkę bo najlepiej się wyrabia) Dodałam posiekaną margarynę i cukier. Zagniotłam szybko i pokruszyłam w palcach , kruszonka akurat . Posypałam bułeczki i do pieca wstawiałam .