Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraka z grzybami
- zupa krem z buraków
- pomysł na obiad
- przepis na szybkie pierwsze danie
Kroki postępowania
Buraki obierz, pokrój na mniejsze części i gotuj przez około 10 minut w 1,5 litra wody. Następnie dodaj obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość posól. Gotuj dalej przez około 20 minut. Następnie dodaj startą na tarce marchew z pietruszką, kapustę, grzyby. Gotuj około 10 minut. Wyciągnij parę grzybków do dekoracji. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj wino, melisę i cukier. Zostawić na 10 minut na małym ogniu.
Dodaj kminek i sok z limonki. Pogotuj jeszcze chwilkę, spróbuj, czy zupa jest dobrze doprawiona.
Zmiksuj blenderem na gładki krem, w czasie miksowania powoli dodawaj śmietanę. Podawaj z grzybkami i szczypiorkiem.