Przepis i sposób przygotowania na: Bulion z kaszą jaglaną
W czasie bulion się gotuje opłukać kilka razy kaszę w zimnej wodzie by pozbyć sie nalotu z mąki i paprochów. Zalać wrzątkiem ( usuwa goryczkę z kaszy ).Odcedzić. Zalać w garnku wodą ( 1,5 szklanki) , osolić szczyptą soli i ugotować na sypko ( kasza wchłonie wodę po jakichś 10 minutach - wtedy ją przemieszać i przykryć - odstawić ).
Wyjąć mięso*** i warzywa**** z bulionu . Bulion przecedzić *****.Doprawić do smaku.
Podawać układając na talerzu porcję kaszy jaglanej i oblewając ją bulionem. Można dołożyć kawałki ugotowanej marchewki , a całość posypać pokrojoną natką pietruszki( nie posypałam bo zapomniałam o pietruszce a ta w doniczce i mrożona skończyły się ).
* Uprzedzam pytanie o ,,szumowanie" - nie szumuję bo wytłumaczono mi , że szumowiny to białka które w procesie gotowania ulegną rozpadowi , a to co się nie rozpuści opadnie w końcu na dno i jak bulion przecedzę to wtedy się tego pozbędziemy .
**Wody powinno być w garnku stale tyle samo - odparowaną uzupełniamy wrzątkiem.
*** Mięso wyjęte z bulionu używamy na II Dania.
**** Warzywa można użyć na sałatkę ( to nic , że warzywa są wygotowane - sałatka z warzyw z rosołu jest bardzo smaczna ).
***** Z porcji bulionu i porcji mięsa można zrobić galaretki drobiowe.
******Przyprawy do rosołu :2 małe listki laurowe, 4 ziarna czarnego pieprzu,3 ziela angielskie,1 mały suszony grzybek,2 goździki