Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron lasagne 30 dag
mięso mielone 45 dag
cebula biała 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
oliwa 3 łyzki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
wino czerwone wytrawne 50 ml
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mozzarella w kulce 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos beszamelowy

masło 60 g
mąka pszenna 50 g
mleko 3,2% 1/2 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu

Kroki postępowania

1
Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały.
Krok 1 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu foto
2
Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. Doprawiamy do smaku ziołami ,smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną.
Krok 2 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu foto
3
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku .
Krok 3 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu foto
4
Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. Podawać gorące danie. Smacznego!
Krok 4 - Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.06.2016 11:13
ciekawe danie
Grazyna0211 14.12.2015 15:18
smaczny przekładaniec
ben-ka 04.10.2015 09:11
Chętnie bym spróbowała.
cukiereczek 19.05.2015 06:41
smaczna i sycąca
kuklik 29.05.2014 21:02
świetny przekładaniec
adelajda 29.05.2014 19:59
lubię lazanie :)
wwwiolka 29.05.2014 14:01
Bardzo fajny przepis.
Anna133 29.05.2014 12:51
moje smaki uwielbiam kuchnię włoską
mysza75 29.05.2014 11:02
super obiadek miam
Triss 29.05.2014 10:41
lubię takie dania.;)
Sylwia26 29.05.2014 10:00
ale pyszności
anemon 29.05.2014 09:49
Bardzo apetyczny ten Twój przekładaniec.
Kejti 29.05.2014 09:44
Chętnie się skuszę :-)
gosia56 29.05.2014 09:43
pyszne danie
Paolcia 29.05.2014 09:19
mmmm apetycznie :)
Christopher 29.05.2014 09:11
Pyszna lazania.
IZABELA29 29.05.2014 08:53
apetycznie
dodi 29.05.2014 08:42
apetycznie wygląda
agnieszka131919 29.05.2014 08:13
moje smaki,mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak