Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe listki

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 1/2 sztuki
liście róży 20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe listki

Kroki postępowania

1
Liście róży, myję i osuszam wacikiem. Należy używać listki kwiatów jadalnych
Krok 1 - Czekoladowe listki  foto
2
Tabliczkę czekolady łamię na kawałki, rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Miseczka nie powinna dotykać tafli wody. Listki czekoladowe można zrobić też z białej czekolady ale niestety jest to trudne. Biała czekolada warzy się. W przypadku białej czekolady miseczka nie może mieć kontaktu z wodą, musi byc sucha. Nie może dotykać dna wody. Woda musi być włączona na małym palniku.

Krok 2 - Czekoladowe listki  foto
3
Następnie pędzelkiem nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści . Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Czekoladowe listki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 31.05.2014 15:01
super pomysł :))))
Anna133 29.05.2014 21:04
wow alez super ;)
pestka 29.05.2014 19:20
super pomysł na zrobienie własnej dekoracji do ciast

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak