Przepis i sposób przygotowania na: Filety z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki
Filet z kurczaka w panierce niejedno ma imię, ale w takiej formie najczęściej smażony jest w głębokim tłuszczu. Panierka do fileta z kurczaka może być przygotowana w różny sposób i z wykorzystaniem różnych składników. Często przygotowując filety z kurczaka, obtacza się je najpierw w mące, następnie rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. W tym przepisie, pierwszy krok został połączony z krokiem trzecim, gdzie bułkę tartą łączy się razem z mąką i tym samym tworzy panierkę.
Kroki postępowania
Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze części.
Filety z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, aby nie były zbyt grube. Przed tłuczeniem daję na filet woreczek, aby woda się nie rozpryskiwała i mięso nie kleiło się do młotka.
Filety doprawiamy z obu stron pieprzem i przyprawą do dań np. Kucharek. Możemy odstawić na jakiś czas filety do lodówki, aby przeszły przyprawami.
Do talerza wbijamy jajko, mieszamy, aby żółtko połączyło się z białkiem. Obtaczamy w tym filety z obu stron.
Zaraz po jajku obtaczamy filety z obu stron w mieszance bułki tartej i mąki. Mieszamy w proporcji 2/3 bułki i 1/3 mąki.
Gdy filety już się usmażą odkładamy je na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.