Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia smażona, panierowana

5.0
(88)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dość szczupłe młode cukinie 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 2
olej do smażenia:
jajko 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia smażona, panierowana

Cukinie wybieramy szczupłe i młode żeby nie miały jeszcze gąbczastego środka i dużych pestek. Myjemy je i osuszamy, kroimy w grube plastry. Jajka roztrzepujemy dodając sporo soli, paprykę i pieprz - muszą być dobrze doprawione bo cukinii nie doprawiamy! Plastry cukinii panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej - można to zrobić dwukrotnie jeśli chcemy mieć grubszą warstwę. Cukinię smażymy na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju aż ładnie się zrumieni z obu stron. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 21.08.2013 19:40
pysznościowe
ilka_86 07.11.2011 15:26
cudowne danie
IZABELA29 26.07.2011 19:48
lubię i często robię .
Ewa104 27.01.2011 08:54
Lubię cukinię tak podaną.
Henryka2 12.01.2011 19:18
Trzeba wypróbować!
Mariusz17 09.09.2010 20:33
Robimy tak samo w domu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak