Tort bakaliowy

Tort bakaliowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Placek orzechowy

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    20 dkg
  • orzechy posiekane

    20 dkg
  • miód

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Placek kokosowy

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    15 dkg
  • kokos

    20 dkg
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Placek kakaowy

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • mleko

    1 litr
  • cukier waniliowy

    2 sztuki
  • żółtka

    10 sztuk
  • cukier

    15 łyżek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    50 dkg
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • kakao

    1 łyżka

Dodatkowo

  • brzoskwinie w puszce

    1 sztuka
  • ananas w puszce

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort bakaliowy
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Tort bakaliowy
Placek orzechowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem pokrojone orzechy, miód, obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Tort bakaliowy
Placek kokosowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Tort bakaliowy
Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 5 - Tort bakaliowy
Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w pół szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń i na koniec tężejącą galaretkę cytrynową. Osobno dajemy 1/4 kremu i dodajemy do niego 1 łyżkę kakao, mieszamy. Pozostały krem znowu dzielimy na 4 części.
Krok 6 - Tort bakaliowy
Przekładamy: Na biszkopt dajemy 1/4 część kremu.
Krok 7 - Tort bakaliowy
Na krem dajemy puszkę brzoskwiń drobno pokrojonych.
Krok 8 - Tort bakaliowy
Na brzoskwinie dajemy znowu 1/4 część kremu.
Krok 9 - Tort bakaliowy
Następnie dajemy placek orzechowy.
Krok 10 - Tort bakaliowy
Placek orzechowy smarujemy kremem z kakao.
Krok 11 - Tort bakaliowy
Na krem czekoladowy dajemy placek kokosowy.
Krok 12 - Tort bakaliowy
Placek kokosowy smarujemy znowu 1/4 częścią kremu.
Krok 13 - Tort bakaliowy
Na krem dajemy puszkę ananasów drobno pokrojonych i smarujemy pozostałym kremem.
Krok 14 - Tort bakaliowy
Na krem dajemy placek kakaowy.
Krok 15 - Tort bakaliowy
Tort polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

katarzynka455

30.06.2017 22:22
wygląda pysznie:)

berys18

07.11.2016 15:20
super tort

sezamek

24.10.2016 20:13
smaczne ciasto :)

Agnieszka-87-25

20.10.2016 14:50
apetyczny tort

NiePieprz.pl

21.09.2016 06:59
Lista składników nieco mnie przeraża, ale torcik wygląda smakowicie :)

Franciszek

09.08.2016 00:43
super do kawy

Ada-Gaba

26.07.2016 18:49
wygląda pysznie

pestka

16.07.2016 00:17
wygląda pysznie

Edith85

05.07.2016 13:39
Smakowicie wygląda

Grazyna0211

20.04.2016 10:18
super tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat