Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka z rabarbarem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1 szklanka
płatki śniadaniowe 1 szklanka jęczmienne
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
masło 200 g
imbir 0,5 lyzeczki
cynamon 1 lyzeczka
rabarbar 2 laski
mus jabłkowy 2/3 słoika
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić w mikrofali, odstawić do ostudzenia. Płatki owsiane zmielić w blenderze, wsypać do masła,
Krok 1 - Krajanka z rabarbarem foto
2
następnie zmielić płatki jęczmienne, również dodać do masła.
Krok 2 - Krajanka z rabarbarem foto
3

Dodać cukier i wymieszać, dodać 2 szklanki mąki i wymieszać do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
Krok 3 - Krajanka z rabarbarem foto
4


2/3 ciasta wsypać do formy wyłożonej papierem (18x28cm), ugnieść łyżką, uzyskując równy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Krok 4 - Krajanka z rabarbarem foto
5

Wyjąć spód z piekarnika, posmarować musem jabłkowym, posypać cynamonem i imbirem, rozłożyć pokrojony rabarbar.
Krok 5 - Krajanka z rabarbarem foto
6
Posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.
Krok 6 - Krajanka z rabarbarem foto
7

Wystudzić, pokroić w kwadraty i oprószyć cukrem pudrem. Fajnie smakuje też na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych
Krok 7 - Krajanka z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 18.05.2014 23:01
Płatki owsiane, a to ciekawy dodatek. Chyba nie jadłam jeszcze takiego ciasta... wygląda na apetyczne :)
Krzysztof15 17.05.2014 18:41
wyglada apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak