Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo jabłkowy

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 800 g
miód 2 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki
galaretka pomarańczowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka

Bita śmietana

śmietana kremowa 30% 700 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier puder 4 łyżeczki
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo jabłkowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i dalej ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w 170 st.
Krok 1 - Tort śmietankowo jabłkowy  foto
2
Masa jabłkowa; Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód, cukier, galaretkę w proszku i żelatynę. Mieszając podgrzewać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią spożywczą i odłożyć do stężenia.
Krok 2 - Tort śmietankowo jabłkowy  foto
3
Odłożoną masę jabłkową zmiksować blenderem. Na tacy rozłożyć folię spożywczą i wylać cienką warstwę masy. Odłożyć do stężenia. Z masy wykroić foremkami dowolne ozdoby na tort. Ja zrobiłam kwiatki i listki.
Krok 3 - Tort śmietankowo jabłkowy  foto
4
Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę. Chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Warstwy tortu: biszkopt , 1/3 bitej śmietany, zimna i stężała masa jabłkowa i reszta bitej śmietany. Udekorować bitą śmietaną, kwiatkami z masy jabłkowej i srebrnymi perełkami.
Krok 4 - Tort śmietankowo jabłkowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 18.05.2014 09:29
wygląda pięknie :-)
anemon 17.05.2014 21:11
Zgadzam się, i ładny i smaczny.
Christopher 17.05.2014 19:55
Ładny i pyszny.
Grażyna13 17.05.2014 19:48
Musi być pyszny :)
Stenka 17.05.2014 19:42
piękny i smaczny torcik
Krzysztof15 17.05.2014 18:42
wyglad super
Kolorowa 17.05.2014 18:21
Wygląda bardzo cukierniczo ;)
wyattearp 17.05.2014 18:03
ale pysznie wygląda
Aleksandra/Olcia 17.05.2014 17:58
cudny torcik
alaaa 17.05.2014 17:45
Ha ha od razu adres :)
Czyki 17.05.2014 17:40
Poproszę o adres i już się pakuję n atak wspaniały tort:):)
Malinka 17.05.2014 17:29
Torcik prezentuje się naprawdę wyśmienicie!
agnieszka131919 17.05.2014 17:09
śliczny ten tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak