Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SMALCZYK DOMOWY ZE SKWARKAMI

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 600 g
cebula 1 szt
sól do smaku

Porada

Słoninę możemy też zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: SMALCZYK DOMOWY ZE SKWARKAMI

Słoninę , najlepiej taką cienką bez skóry , kroimy w drobną kosteczkę . Ustawiamy duży garnek na gazie , wrzucamy słoninę i topimy najpierw na średnim ogniu , około 5 minut . Przykręcamy gaz i topimy na małym ogniu , aż słonina się wytopi i powstaną skwarki . Gasimy gaz . Obieramy cebulę i kroimy w kostkę , wrzucamy do smalcu niech się praży . Solimy do smaku . Przelewamy do słoika lub innego żaroodpornego naczynia . Zostawiamy do ostygnięcia . Wkładamy do lodówki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.05.2014 07:53
Dawno nie robiłam..a teraz smaka narobiłaś
stef 16.05.2014 20:07
C U D O W N Y.......
Grazyna0211 16.05.2014 18:49
lubię domowy smalec
w mojej kuchni 16.05.2014 17:36
smaczne jedzonko...
Sroczka 16.05.2014 16:10
Lubię taki smalczyk na chlebka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak