filety z dorsza podane z batatowymi frytkami,sałatką z rukoli i majonezem ziołowym

filety z dorsza podane z batatowymi frytkami,sałatką z rukoli i majonezem ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryba

  • filet z dorsza

    2-3
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • mleko

    ok. 1/2 szklanki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • olej do smażenia

frytki

  • ziemniaki

    słodkie (bataty) 2
  • sól do smaku

  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    według uznania
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki

sałatka

  • rukola

    garść
  • marchew

    1 mała
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka

majonez ziołowy

  • majonez

    3 łyżki
  • skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki
  • koperek

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżeczka
  • bazylia świeża

    4-5 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FRYTKI:
Bataty obrać, w misce wymieszać razem z przyprawami oraz oliwą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec frytki ok.20 minut.

RYBA:
Rybę opłukać i wysuszyć. Doprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Przygotować ciasta naleśnikowe i smażyć na rozgrzanym oleju do rumianego koloru.

MAJONEZ:
Do pojemnika blendera dodać majonez (może być robiony samodzielne lub użyć ulubionego, ja użyłam domowego- przepis
w mojej księdze na majonez bazyliowy). Dodać skórkę z cytryny i świeże zioła. Całość zmiksować.

SAŁATKA:
Musztardę wymieszać z oliwą,sokiem z cytryny oraz miodem. Całość wymieszać.
Obraną marchewkę za pomocą obieraczki tworzyć cienkie paseczki. Rukolę wyłożyć na talerz, dodać marchew i przed
podaniem polać dressingiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

11.05.2017 16:29
danie na bogato

Grażyna13

15.05.2014 20:36
Piękne i pyszne :)

pawlito

15.05.2014 08:20
fajnie się reprezentuje

Kejti

13.05.2014 20:07
Chętnie skosztuję ,bosko się prezentują :-)

w mojej kuchni

13.05.2014 17:53
i można zajadać ze smakiem..

Anna133

13.05.2014 14:36
jeszcze nie jadłam z batatami ale wygląda obłędnie

Gabi44

13.05.2014 14:35
Wspaniałe danie.

Alex_M

13.05.2014 12:01
rewelacja :)

wyattearp

13.05.2014 12:00
super jedzonko

dwa pokoje z kuchnią

13.05.2014 10:52
nie jadłam jeszcze batatów, ale wszystko razem wygląda świetnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat