Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy na kwaśnym mleku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 3 sztuki
kwaśne mleko 0,75 szklanki
masło 12 dag
olej 2 łyżki
drożdże 5 dag

kruszonka

masło 5 dag
cukier 5 dag
mąka pszenna 10 dag

Dodatkowo

rabarbar 50 dag
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy na kwaśnym mleku

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem i na chwilkę odstawić. Masło rozpuścić
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym, dodać przestudzone masło z olejem, kwaśne mleko, wbić dwa jajka i jedno żółtko oraz dodać drożdże. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowy na kwaśnym mleku  foto
2
Rabarbar obrać, pokroić i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.

Formę (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na dnie wyrośnięte ciasto na nim rozłożyć rabarbar z którego wcześniej odlać nadmiar soku
Krok 2 - Drożdżowy na kwaśnym mleku  foto
3
posypać przygotowaną kruszonką.
Ciasto jeszcze raz odstawić do podrośnięcia, piec w temp. 180st około 35 minut.
Krok 3 - Drożdżowy na kwaśnym mleku  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 10.05.2014 20:49
fajne ciacho
agnieszka131919 10.05.2014 11:09
pyszne ciasto
Zdzisław 10.05.2014 10:11
ale smakołyki słodkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak