Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany schab

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 kg
grzybki marynowane 1 garść
masło 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
wędzony boczek 20 dag
cebula 1 szt
Czosnek suszony Prymat
włoszczyzna suszona 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
Marynata do mięs klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany schab

Schab delikatnie rozcinamy, tak aby powstał jak najcieńszy i najdłuższy płat mięsa, gotowa marynatą klasyczną w płynie delikatnie nacieramy mięso, posypujemy suszoną włoszczyzną i granulowanym czosnkiem, mięso zawijamy w folię i przetrzymujemy w lodówce przez min. 6 godzin.
Cebulę smażymy na odrobinie masła pokrojoną w drobną kostkę, gdy się zrumieni dodajemy starte na tarce pieczarki i pokrojony w drobną kostkę boczek, zmniejszamy ogień, dusimy na małym ogniu, doprawiamy suszoną włoszczyzną, pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
Po 20 minutach gdy woda odparuje ściągamy naczynie , studzimy farsz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek.
Grzybki marynowane bardzo drobno siekamy i przekładamy do farszu, posypujemy bułką tartą, i masę delikatnie rozcieramy lub mielimy.
Przygotowany farsz wykładamy na wcześniej zamarynowany schab, powoli zwijamy, możemy spiąć wykałaczkami, związać lub owinąć folia aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy odrobina wody na dno, pieczemy 1,5 godzimy w temp 190 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.05.2014 13:41
dla mnie smaczne danie podano
Aannkaa82 03.05.2014 19:47
Bardzo apetyczne mięsko
Marta1986 03.05.2014 15:40
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak