Przepis i sposób przygotowania na: Tort jak tiramisu
Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.
Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wlewamy do białek, chwilę razem ubijamy.
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy (w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski).
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony i w razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia), studzimy.
Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Zimną kawę mieszamy z likierem amaretto i mniej więcej 1/3 naparu nasączamy pierwszy blat biszkoptu.
Przygotowujemy pierwszy krem:
400 ml schłodzonej śmietany ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru. Ciągle miksując dodajemy do śmietany 750 gram serka mascarpone (po jednej łyżce). Miksujemy do chwili aż masa zgęstnieje.
1/3 masy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię. Układamy kolejny biszkopt, który również skrapiamy kawą z amaretto.
Rozsmarowujemy połowę pozostałego kremu.
Układamy ostatni blat ciasta i skrapiamy go pozostałą kawą z amaretto. Wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta.
Na ciasto nakładamy obręcz tortownicy, spinamy, posypujemy ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotowujemy drugi krem:
Ubijamy pozostałe 200 ml śmietany dodając do niej jeden usztywniacz oraz 2 łyżki cukru. Gdy śmietana będzie sztywna, ciągle miksując, dodajemy po łyżce pozostały ser mascarpone.
Z tortu ściągamy obręcz tortownicy.
3-4 łyżkami kremu smarujemy boki ciasta, a pozostały przekładamy do szprycy cukierniczej. Dekorujemy wierzch i boki tortu.