Kołocz z posypką Eli

Kołocz z posypką Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • margaryna

    250 g
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • cukier

    1 szklanai
  • drożdże świeże

    100 g
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • masło miękkie

    300 g
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    ile się wgniecie
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier(resztę z 1 szklanki),jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wyłożyć na 3 blachy(jeżeli ktoś lubi wysokie,to na dwie)wyłożone pergaminem,na górę ułożyć posypkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160-można piec wszystkie blachy razem)przez około 40 minut.Zimny kołocz posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marchewka

16.09.2011 23:52
mniam, ciekawe

Ewelina38

12.05.2011 22:41
ależ pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat