Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane słonecznikiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczna 3 łyżki
jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 5 łyżek
kakao 5 łyżek

Pozostałe

śmietana 30% 500 ml
słonecznik łuskany 2 szkl.
masa krówkowa 1 puszka
herbatniki 1 paczka
czekolada 1 tablic zka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane słonecznikiem

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, potem dodać mąkę tortową i kartoflaną wraz proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać kakao i olej - miksować na pierwszym stopniu. Piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Na patelni uprażyć słonecznik z masłem a następnie dodać go do masy krówkowej i dobrze wymieszać. Biszkopt przekroić na pół. Na jednej części rozsmarować masę krówkową ze słonecznikiem. Przełożyć herbatnikami. Śmietankę 30 % ubić i część rozsmarować na herbatniku. Przełożyć drugą częścią biszkoptu. Rozsmarować pozostałą część śmietanki 30%. Czekoladę zetrzeć na tarce. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 03.10.2016 15:21
i to ma być dietetyczne ciasto, brawo
Ela15 29.11.2015 11:09
pomysł oryginalny, ciekawe jak smakuje
IwonaKa 19.06.2014 23:33
no świetne,nie jadłam jeszcze ale wygląda smakowicie
Kejti 01.06.2014 22:41
Przekładane herbatnikami i prażonym słonecznikiem,ciekawe jak smakuje :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak