Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna galaretka z kurczaka.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
marchew 2 szt
groszek zielony 20 dag
bulion warzywny 2 kostki
Pieprz biały mielony Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
białko 1 szt

Porada

Inspiracją był przepis na blogu lepszysmak .

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna galaretka z kurczaka.

Kroki postępowania

1
Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Krok 1 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
2
Wyjąć i przestudzić.
Krok 2 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
3
. Pokroić na małe kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać
Krok 3 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
4
. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą
Krok 4 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
5
wodą i dodać do pokrojonego kurczaka.
Krok 5 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
6
Całość wymieszać.
Krok 6 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
7
Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie.
Krok 7 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
8
. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na przykrycie galaretki. Na folii poukładać obok siebie długie paski marchewki
Krok 8 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
9
i na tej folii przenieść do formy. Należy pamiętać, żeby długość marchewki była wystarczająca na przykrycie galarety. Wlać na marchewkę kilka łyżek przygotowanego bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia,
Krok 9 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
10
następnie włożyć kawałki kurczaka z groszkiem i całość zalać żelatyną.
Krok 10 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
11
Na koniec, wierzch naszej galaretki nakryć zwisającą marchewką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 11 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto
12
Udekorować jajeczkami przepiórczymi.
Krok 12 - Wielkanocna galaretka z kurczaka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 23.04.2014 10:41
Bardzo efektowna.
norweska20 21.04.2014 20:45
talent kulinarny przejawia się na każdym kroku- pychota !!!
bazylka 21.04.2014 20:19
Fantastyczna...
wyattearp 21.04.2014 10:46
rewelacja !!!!!!!!!!!
Smaczna_B 20.04.2014 18:19
super efekt :)
Barbara/zuza22_85 20.04.2014 13:54
ale super :)
2milutka 20.04.2014 13:17
Twoje danie są rewelacyjne!
mysza75 20.04.2014 12:55
Świętny pomysł na galaretkę Wesołych Świąt
PaniMISIOWA 20.04.2014 12:07
na taką to nawet ja bym się skusiła, która nie lubi galaretek!
Aannkaa82 20.04.2014 11:41
Zupełnie nie moje smaki ale wygląda pięknie taka kolotowa ta galaretka :)
Poison1988 20.04.2014 11:38
wygląda przepysznie :)
Agnieszka-87-25 20.04.2014 07:16
bardzo pysznie wygląda, super na święta
Lidzia 20.04.2014 07:07
Pięknie wygląda. Fajny pomysł z ta marchewką.
adelajda 20.04.2014 07:05
Wygląda rewelacyjnie ale ja wymieniam marchewkę na cukinię :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak