Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z szynki w sosie z pesto

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka surowa 800 g
marchewka 200 g
cebula duża
seler liście posiekane 2 łyżki
woda gorąca 1/2 litra
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól 3/4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
pesto alla Gnovese (lasyczne zielone pest) 4 łyżeczki

Porada

Podajemy np. z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką czy jarzynką:)

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki w sosie z pesto

do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 2 łyżki mąki pszennej
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, wrzucamy do garnka z cebulą. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce mieszamy 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz, wrzucamy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy, następnie obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą, dodajemy liście selera, wlewamy ½ litra gorącej wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie gulasz zaciągamy zimną wodą wymieszaną z mąką pszenną i dusimy jeszcze 10-15 minut. Gotowy gulasz zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak