Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 280 gram
żółtko jajek 2 sztuka
orzechy pekan 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 70 gram
masło 200 gram

Jabłka

jabłko 2 kg
sok z cytryny
cukier 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

Mąkę mieszam z cukrem pudrem, orzechami i proszkiem do pieczenia, wysypuję na stolnicę, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Formę wykładam papierem do pieczenia, na papier kruszę 2/3 części ciasta i je ugniatam.

Jabłka ścieram na tarce jarzynowej, skrapiam sokiem z cytryny, mieszam z cukrem, bułką i cynamonem, wykładam je na spód.

Na wierzch kruszę pozostałe ciasto.

Piekłam placek ok. 35-40 minut w 180'.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.10.2014 19:36
znakomita szarlotka
ben-ka 21.08.2014 07:36
Wygląda bardzo apetycznie.
EmciaPichci 21.07.2014 09:10
zdjęcia przecudne! a i szarlotka na pewno przepyszna ;)
czekoladka_m 15.04.2014 11:45
Wspaniałe zdjęcia...
AZgotuj 15.04.2014 11:16
zapisałam do mojej księgi:)
wwwiolka 15.04.2014 10:37
Bardzo ciekawy przepis.
malaczarna23 15.04.2014 10:26
rewelacyjna szarlotka:)
Wiktoria29 15.04.2014 09:29
bardzo ciekawy pomysł, jeszcze takiej nie próbowałam a szarlotki uwielbiam
Agnieszka-87-25 15.04.2014 07:49
och pyszna na pewno
patryska76 15.04.2014 07:15
Wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak