Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Wielkanoc: Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab

    1 kg (karkowy)
  • cebula

    3 szt. (pokrojona w piórka)
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek (rozgnieciony)
  • rosół warzywny

    150 ml
  • kminek cały

  • sól czosnkowa

  • pieprz czarny mielony

Marynata

  • Marynata płynna szlachecka

    5 łyżek
  • owoc jałowca

    1 łyżka (rozgniecione)
  • liść laurowy

    3 liście
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab dokładnie natrzeć marynatą szlachecką w płynie i owocami jałowca, obłożyć liśćmi laurowymi, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Marynować około 6 godzin, po czym piec 1,5 godziny w temperaturze 160 C.
Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż część płynu odparuje.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, ułożyć na cebuli z kminkiem i polać powstałym podczas pieczenia sosem.
Doradca Smaku
Tak przygotowany schab można podawać z gotowanymi na parze kluskami.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

17.04.2014 16:11
świetne na święta

Lidzia

10.04.2014 16:36
Karkóweczka... pyszności.

Beatris

10.04.2014 13:19
Wspaniale przygotowane, aromatyczne mięsko...

Paolcia

10.04.2014 11:32
uwielbiam takiego rodzaju+ mięso :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat