Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Przegrzebki z pomidorami, ziołami i solą starzoną w beczkach po winie Chardonnay

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

przegrzebki 16 szt.
oliwa 100 ml
czosnek 3 szt.
cebula 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
pomidorki koktajlowe 400 g
bazylia 1/2 pęczka
kolendra 1/2 pęczka
orzeszki piniowe 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 cytryny
olej roślinny 50 ml

do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
cukier

do dekoracji

kiełki
krem balsamico

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Przegrzebki z pomidorami, ziołami i solą starzoną w beczkach po winie Chardonnay

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Do miski wlać oliwę, dodać pomidory, orzeszki pinii, sok z cytryny, zioła, podsmażoną cebulę z czosnkiem i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej przegrzebki, po jednej minucie z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie dodać marynowane pomidory z ziołami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie smażyć przez dwie minuty. Aromatyczne przegrzebki ułożyć na półmisku, skropić powstałym sosem, udekorować świeżymi kiełkami, skropić kilkoma kroplami ciemnego kremu balsamico i podawać z grzankami czosnkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 12.04.2014 20:46
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak