Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kiełbasa biała
400 g
czosnek
2 ząbki
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
kminek Prymat
Sklep Prymat

Ćwikła

buraki
1,5 kg
chrzan tarty
1 słoik
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
cukier
jajko ugotowane na twardo
4 szt.
grzybki marynowane
borowiki
kiełki rzodkiewki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i cukrem.
Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 12.04.2014 20:48
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak