Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z indyka z pieczarkami

5.0
(192)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz z indyka z pieczarkami to danie, które zachwyci każdego smakosza kuchni polskiej. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj je w domu.

Składniki:

pierś z indyka 1 kilogram
pieczarki 400 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
śmietana 18% 100 mililitrów
bulion drobiowy 500 mililitrów
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
mąka 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z pieczarkami

Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami jest bardzo prosty do przygotowania, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Gęsty i aromatyczny gulasz idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. 

Kroki postępowania

1

Pierś pokroić w dużą kostkę, doprawić przyprawą Kucharek, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi PRYMAT.

Odstawić na 30 minut, aby mięso "przeszło" przyprawami. 

Krok 1 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
2

Mięso oprószyć mąką i smażyć partiami.

Krok 2 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
3
Przełożyć do garnka, podlać bulionem i dusić około 15 minut.
Krok 3 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
4

Posiekane ząbki czosnku przesmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość dodać do indyka.

Krok 4 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
5
Pieczarki pokroić na duże kawałki, przesmażyć i również dodać do garnka z indykiem
Krok 5 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto
6

Całość dusić jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zahartować śmietanę i dodać ją do mięsa. 

Krok 6 - Gulasz z indyka z pieczarkami foto

Do gulaszu z indyka świetnie pasować będzie świeże pieczywo, które można będzie moczyć w gęstym sosie. Dobrze sprawdzą się też kasza (najlepiej gryczana lub jęczmienna), ryż lub tradycyjne kluski śląskie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ja 17.03.2024 13:11
Bulion 100 ml do 1kg mięsa No to raczej nie
Doradca Smaku 18.03.2024 08:21
Dziękuję za zwrócenie uwagi, sprawdziłem przepis i dodałem odpowiednie proporcje.
Ja 17.03.2024 13:08
Przepis kiepski
leonowie 03.04.2014 18:09
lubię i sama często robię. Podaję zazwyczaj z ryżem:)
Rysia 03.04.2014 18:05
Szybki ,smaczny gulasz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak