Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Tatin

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 200 gram
masło 100 gram
cukier 30 gram
jajko 1 sztuka
woda letnia 2 łyżki
sól 1 szczypta

nadzienie

jabłka 6 sztuk
cukier 100 gram
sok z cytryny 1 łyżka
woda letnia 50 mililitr
masło 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin

1. Z mąki, cukru,masła, żółtka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto,zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
2. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
W metalowej formie robimy karmel - wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy aż cukier się rozpuści równomiernie, uważając, żeby karmel się nie przypalił. Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Foremkę przykrywamy pokrywką i
całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
3. Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę. Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 02.04.2014 22:26
jedna z najlepszych tart :)
kaprysiek 02.04.2014 21:42
Jeśli dobrze kojarzę, to jest ta najbardziej tradycyjna tarta, właśnie tarte tatin, przywołuje mi to Francję. Dziękuję i polecam!
Kuchenka 02.04.2014 21:32
idealne do herbatki :]
brioszka 02.04.2014 17:20
mniam :) bardzo apetyczne!
Grazyna0211 02.04.2014 16:53
bardzo ją lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak