Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 5 szt
oliwa 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szkl
sól 1 szczypta

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
budyń śmietankowy 2 opakowania
cynamon Prymat 1 szczypta

Bita śmietana

śmietana 30% 400 g
cukier puder 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż do ponownego uzyskania sztywnej piany.
Krok 1 - Jabłecznik foto
2
Do białek dodać żółtka i całość miksować 30 sekund.
Krok 2 - Jabłecznik foto
3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do jajek. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 3 - Jabłecznik foto
4
Biszkopt wlać do formy 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki a biszkopt wyjąć po 10 minutach i odstawić do ostudzenia.
Krok 4 - Jabłecznik foto
5
Budynie rozpuścić w pół szklanki zimnej wody.
Krok 5 - Jabłecznik foto
6
Jabłka obrać i pokroić w drobne kawałki. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i wrzucić jabłka, gotować kilka minut, po czym dodać budyń, zamieszać i jeszcze chwilę gotować aż masa zgęstnieje.
Krok 6 - Jabłecznik foto
7
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części
Krok 7 - Jabłecznik foto
8
Ciepłą masę wyłożyć na blat i przykryć go drugim.
Krok 8 - Jabłecznik foto
9
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na ostudzonym cieście i całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 9 - Jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 01.04.2014 15:52
smaczne ciacho!
Megg 01.04.2014 15:18
super smaczne ciacho
Milka100 01.04.2014 14:26
uwielbiam to ciacho
Patriszja
Patriszja 01.04.2014 14:06
Wygląda baaaaaardzo smacznie!!! Taki puszysty sie wydaje :)
agnieszka214 01.04.2014 13:25
taki ciasta to ja lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak