Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cielęcina
100 g
polędwica wołowa
100 g
piersi z kaczki
100 g
natka pietruszki
pomidory suszone
limonka
1 szt.
żółtko jajek
1 szt.
szalotka
3 szt.
gruszki
1 szt.
seler naciowy
1 szt.
ogóreczki konserwowe Smak
Sklep Prymat
Musztarda sarepska Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
oliwa
100 ml
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
ocet winny
10 ml
cukier
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara

Kroki postępowania

1
Obieramy mięso kaczki ze skóry. Posypujemy mięso kaczki grubą sola morską i wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
2
Połowę gruszki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy posiekaną gruszkę na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę cukru i octu winnego. Powoli karmelizujemy gruszkę na patelni.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
3
Selera i szalotki siekamy na drobniutką kostkę. Ogóreczki konserwowe również siekamy drobniutko w kostkę. Pozostałe mięso kroimy w drobniutką kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
4
Kaczkę wyjmujemy z lodówki zdejmujemy sól i płuczemy pod wodą z resztek soli. Mięso kaczki siekamy na drobniutką kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
5
Zaczynamy od doprawienia mięsa wołowego. Żółtko wbijamy do miski, dodajemy łyżkę ulubionej musztardy i mieszamy. Dodajemy ogóreczki, szalotkę i mięso wołowe. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i papryką ostrą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
6
Mięso cielęce: w misce mieszamy szalotkę, seler, natkę pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Dodajemy mięso cielęce i mieszamy wszystko. Doprawiamy delikatnie solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
7
Mięso kaczki: gruszkę, szalotkę, natkę pietruszki, sól morską i pieprz czarny grubo mielony mieszamy z mięsem z kaczki.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
8
Tak przygotowane trzy rodzaje mięsa układamy w równych porcjach na talerzu.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto
9
Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 38: Trio z tatara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak